Engang...


 

Engang for længe siden - det er i slutningen af 1950'erne - startede min interesse for påklædningsdukker.

Jeg vil tro jeg har været omkring 3 år da jeg begyndte at tegne. Jeg har gemt alle de pd'er jeg har tegnet gennem årene. Nogle af dem kan ses her på siden.

Jeg samlede selvfølgelig også på påklædningsdukker. Jeg er endda så heldig at jeg har alle min mors og min mormors pd'er, så der er både originale Gerda Vinding'er og "Dukke Lise" og andet fra Hjemmet omkring 1917 i min samling.

Så sent som da jeg gik i gymnasiet tegnede jeg stadig pd'er og klippede tøj ud af ugeblade til eksisterende. Det var dog nærmest en hemmelig last, for der var sandelig ikke nogle af mine klassekammerater der skulle vide det. Det var lidt pinligt, syntes jeg. Af samme årsag kom interessen til at ligge stille de næste mange år.

Det er først for et par år siden at jeg har genoptaget tegneriet. Det var bogen "Pigedrømme" om den danske påklædningsdukkes historie og en udstilling på Køge Legetøjsmuseum der bragte mig på sporet igen. Jeg undersøgte hvad der fandtes på internettet, og blev meget overrasket over hvor mange der åbenbart delte interessen og som gerne ville stå ved det.

Jeg tegnede abonnement på et amerikansk, og siden to danske, påklædningsdukkeblade (der findes links til disse under "Links" på forsiden), og jeg sendte nogle pd'er ind som blev trykt i bladene. Så begyndte det at blive rigtig sjovt, og nu er jeg lige så bidt at tegneriet som jeg var som barn.

Jeg vil gerne vise lidt fra min samling.

De første pd'er jeg kan huske jeg har tegnet tøj til er disse to ugler. (Billede)
De er klippet ud af et billede, og jeg vil tro at året er 1958.

Jeg havde en god veninde som var lidt ældre end mig, og hun var rigtig god til at tegne. Vi tegnede mange pd'er sammen - og bedst var det hvis jeg kunne få hende til at tegne en til mig. På et tidspunkt introducerede vi "abepåklædningsdukkerne" som er en hel æra for sig selv. Det startede faktisk med en bamse pd (billede), men hurtigt blev aberne de mest populære. Både min mor og min mormor har tegnet forskellige dyr til serien. Dem legede vi "altid" med igennem flere år. Perioden er ca. 1964 - 67.

Bamsen (som er den første "abepåklædningsdukke") er tegnet af min veninde, katten af min mormor, anden af min mor. (Billede)

 

Her er den første abe. Stillingen kunne varieres, men der var altid kun to muligheder: enten armene strakt vandret ud, eller holdt skråt nedad. Aben "Nita" er tegnet af min veninde; tøjet af mig selv og andre. (Billede)

 

 

 

 

 

Da jeg selv blev bedre til at tegne lavede jeg mine egne aber. "Preben og Lotte" har meget tidstypisk tøj fra omkring 1968-69. (Billede)

 

 

 

 

 

Der var ikke grænser for hvad der kunne laves til påklædningsdukker.

Her ses en familie af "vippedyr" som pd'er. (Billede)

 

 

 

Western-genren var også populær, og her er både pd'er og "statister" - altså figurer der ikke er tøj til, men som blot udgør en slags kulisse. (Billede)

 

 

 

 

 

Gode bøger kunne også tjene som inspiration til nye pd'er. Bøgerne om "Lånerne", det lille folk som "låner" ting fra menneskene, var jeg meget begejstret for, så de måtte selvfølgelig laves til pd'er. De er endda med både forside og bagside og en masse forskelligt udstyr, bl.a. en seng lavet af en cigarkasse. (Billede)

 

 

 

 

Jeg holdt også meget af at klippe i filt og andet stof, så det er selvfølgelig også blevet brugt i pd-sammenhæng. Min mor samlede på elefanter, så denne elefant med navnet "Marilyn", fik hun i fødselsdagsgave. Marilyn har et enormt udstyr. Der er tøj til alle årstider, til hverdag og fest, og det stammer fra omkring 1970. På billederne ses Marilyn med nattøj, housecoat m.m., og det andet ark er strand-/sommertøj. (Billeder - 2 stk.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pop- og filmstjerner var også et yndet emne. Jeg har tegnet alle de fire medlemmer af The Beatles (med fiktive koner og bryllupsgæster), og her er det Barry Gibb fra The Bee Gees. (Billede)

 

 

 

 

 

Nogle af de sidste pd'er jeg lavede (omkring 1972-73) var en historisk mand og kvinde. Jeg syntes ligesom bedre jeg kunne forsvare det, når det også handlede om at dragterne skulle være historisk korrekte. De to har et hav af dragter fra alle tænkelige perioder i verdenshistorien. (Billede)

 

 

 

 

Til sidst viser jeg lige et eksempel på nogle af de pd'er jeg har arvet fra min mormor og min mor.

De to piger er klippet ud af en avis omkring 1918. (Billede)

 

 

 

 

 

Og her ses en af Gerda Vindings skønheder. Manden er en soldat fra Anden Verdenskrig som min mor har tegnet. Hun tegnede soldatermænd til alle Vinding damerne. (Billede).